Wat is rijangst?
Er zijn in Nederland ca. 1 miljoen mensen met rijangst. Ongeveer de helft hiervan rijdt helemaal niet meer in de auto, de andere helft rijdt nog wel maar doet dit met de nodige angstgevoelens.
De mate van rijangst kan erg variëren. Dit hoeft niet te betekenen dat er tijdens het rijden voortdurend angstgevoelens aanwezig zijn, maar het kan ook dat de angstgevoelens in bijzondere situaties optreden, bijvoorbeeld tijdens het in- en uitvoegen en inhalen op de autosnelweg of bij het passeren van viaducten. Vaak vindt men het moeilijk om hier met familie, vrienden of collega’s over te praten. Er is een zeker schaamtegevoel en men voelt onbegrip.
Mensen die bij een ongeval betrokken zijn geweest of zijdelings daarmee in aanraking zijn gekomen, kunnen na verloop van tijd gevoelens van rijangst ontwikkelen, die vervolgens zeer belemmerend kunnen werken in de privé en/of zakelijke sfeer.
Welke vormen van rijangst zijn er nog meer?
- Rijangst ten gevolge van paniekstoornis
- Rijangst ten gevolge van overbelasting
- Rijangst ten gevolge van een beladen gebeurtenis of trauma
- Rijangst ten gevolge van faalangst/perfectionisme
- Rijangst ten gevolge van gebrek aan routine/tekort aan vaardigheden
- Rijangst als bijrijder
Wilt u meer informatie over uw specifieke rijangstprobleem, wij nemen vrijblijvend contact met u op. Vul uw naam en telefoonnumer in: